vrijdag 21 december 2012

Geborduurd schilderij upcyclen

 
 
Je kunt ze in de gemiddelde kringloopwinkel goed vinden: geborduurde schilderijen. Ik vind het een fascinerend idee dat iemand daar avonden, weken, maanden aan heeft gewerkt. Het heeft misschien wel jaren aan de muur gehangen. En nu staat het bij de kringloop. Klaar voor een andere bestemming.
 
 
 
  
Een nieuw hoesje voor om een lampenkap bijvoorbeeld. Zelf doen?
Haal het schilderij voorzichtig los. Vaak is de geborduurde lap professioneel ingelijst, met veel spijkertjes en lijm. Als je de lap eenmaal los hebt, dan kun je het een paar uurtjes in een emmertje Biotex (zonder bleek!) leggen. Alle stof is er dan uit en het ruikt weer fris. Voor de lampenkap had ik een breed schilderij, zodat ik genoeg stof had. Hierbij heb ik de randen omgezoomd, de bestaande kap opgemeten, de hoes op maat gemaakt en om de kap heen getrokken. Zo kun je elk seizoen weer van hoes wisselen.
 
 
 
 
Je kan ze ook verwerken in kussens. Bij het kussen "man-met-pijp" werkte ik de randen af met de lockmachine. Ideaal, want de randen rafelen niet meer. Van spijkerstof maakte ik een hoes voor een kussen, waar ik vervolgens de geborduurde lap op stikte. Bij het kussen "vrouw-met-weefgetouw" hoefde ik er alleen maar een bijpassende achterkant aan vast te maken en op te vullen.
 
 
 
 
Deze tas heb ik niet zelfgemaakt maar zelf gekocht. Wat ook heel moeilijk was, want het was ontzettend lastig kiezen ;-). Ik kocht het op een craftymarkt. Het winkeltje waar ik het kocht kan ik helaas niet achterhalen. Een andere tas heb ik eens bekleed met een koeievel, dus ik heb enige ervaring met het pimpen van tassen. Het werkt eigenlijk hetzelfde. Maak de geborduurde lap op maat en zoom het om. Hier hebben ze er een randje met legerstof omheen gestikt en afgewerkt met een blauw lint. Enige ervaring met de naaimachine is handig. En als je nu echt de smaak te pakken hebt dan zijn er altijd nog meer mogelijkheden...
 
 
 
 
En deze is ook leuk:
 
 
 
 
Succes!


4 opmerkingen:

 1. Wat een leuke creatieve ideeën! Ik vind vooral de tas super gaaf!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi di hi, dank je! Altijd leuk om te lezen ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg leuk de vierkante poef, vooral omdat er verschillende borduurwerken op één kant staan. Zelf een ronde poef gemaakt.
  Ga nu misschien ook maar door voor deze variant. Nu met een kussen bezig.
  Ook een klok bekleed met een oud borduurwerk van een spaanse dame, toepasselijk want we krijgen over een maand een uitwisselingsstudent uit Valencia van onze dochter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke dingen zeg! Als je van 1 groot borduurwerk meerdere lappen wilt maken kun je ze dan gewoon doorknippen en locken? Vriendelijke groetjes Anna

  BeantwoordenVerwijderen